Як перевірити прокладку ГБЦ

Прокладка ГБЦ виконує важливу функцію – відповідає за герметизацію стику, що дозволяє забезпечити нормальний процес згоряння палива, а також правильну роботу систем змащення та охолодження. Тому навіть незначні пошкодження призводять до серйозних наслідків: починаючи з того, що водій не може завести власний автомобіль і закінчуючи поломкою деяких деталей двигуна.

Ознаки пробою прокладки ГБЦ

Щоб зрозуміти, як перевірити, чи пробита прокладка ГБЦ, важливо звернути увагу на деякі нюанси:

  • Серед основних ознак відзначають наявність вихлопних газів, які виходять безпосередньо з мотора. Цей фактор помітний візуально. Крім того, з-під капота можуть доноситися гучні звуки, незалежно від скорості авто.

  • В результаті пошкодження кришки антифриз може затікати в камеру згоряння. Перші симптоми таких проблем пов’язані з появою білого диму із глушника. Те, що антифриз потрапив до циліндрів можна зрозуміти також й при огляді свічок: вони стають мокрими, на них з’являється сильний нагар.

  • Погане відведення тепла від двигуна, що призводить до його поступового перегріву. Це пов’язано з тим, що прокладка під головку блока пошкоджена і була порушена робота системи охолодження.

Але далеко не завжди можна візуально зрозуміти, в чому причина поломки. Збільшені витрати палива, масла або нестійка робота двигуна — все це може мати й інші причини. Адже в авто усі системи тісно взаємопов’язані між собою. Самостійно визначати «діагноз» не варто. Краше звернутись за допомогою до професіоналів.

Заміна пошкодженої кришки блоку циліндрів

Розібратися з тим, чому прогорає прокладка ГБЦ, зможе далеко не кожен автовласник. Найчастіше причина полягає в низькій якості матеріалу, з якого виготовлена кришка. Ремонт ГБЦ може знадобитися через банальний перегрів, що також призводить до пошкодження кришки.

Дізнатися, скільки коштує прокладка ГБЦ, можна, враховуючи модель і марку вашого автомобіля. При покупці слід звертати увагу на якість виготовлення даної деталі. Наприклад, прокладка ГБЦ на замовлення — це гарантія того, що ви зможете придбати дійсно надійну та міцну кришку, яка прослужить протягом довгого часу.

Розбираючись з тим, як поміняти прокладку головки своїми руками, в першу чергу потрібно очистити голівку від скупчення нагару та накипу, які збереглися після старої деталі. Після цього проводять ревізію поверхні головки, яка може потребувати попереднього шліфування.